Energie Management

Voor zonnepaneel installaties geplaatst in 2021 is het belangrijk om de opgewekte elektriciteit zoveel mogelijk zelf te verbruiken. Dit kan ondermeer door de elektrische verbruikers slim te sturen. Dit kan je doen door de verbruikers zoals je vaatwas te starten wanneer er veel zon is.

Een slim energie management systeem kan dit automatisch doen en de elektrische verbruikers sturen afhankelijk van het huidig aanbod aan zonnenergie of de verwachte opbrengst volgens bijvoorbeeld de weersvoorspelling. Een slim beheer van de vraag en aanbod van uw elektrische energie is een belangrijke gegeven. Voor het rendement van uw zonnepaneel installatie.

Zend ons een bericht

In de bovenstaande grafiek zie je in het grijs het verloop van de opgewekte elektriciteit door zonnepanelen gedurende een dag. Daarnaast in het donderblauw de elektriciteit onmiddellijk verbruikt. In het lichtblauw elektriciteit verbruikt en afgenomen van het net. Dus in dit voorbeeld heb je gedurende de dag een overschot aan elektriciteit opgewekt door de zonnepanelen. Omstreeks 19u wordt bijvoorbeeld de vaatwas gestart en elektriciteit afgekocht van het net.

Door deze vaatwas slim te sturen wanneer er voldoende zonne-energie kan het rendement van de installatie verhoogt worden.

In de bovenstaande grafiek is een batterij toegevoegd aan een verbruiksprofiel. De batterij wordt opgeladen met het overschot aan zonne-energie gedurende de dag. En kan dan worden ontladen wanneer er niet meer voldoende zonne-energie is.

Voor een optimaal rendement van uw zonnepaneel installatie is belangrijk om deze correct te dimensioneren. Zodat de opgewekte energie in overeenstemming is met uw verbruik en de grootte van de batterij. Daarnaast is het cruciaal om de alle onderdelen van de installatie optimaal te laten samenwerken door een goed energie management systeem.